جستجو در سایت :
عنوان : زندگی، آثار واندیشههای کلامی زراره بن اعین
دانشکده شیعه شناسی
پایاننامهی کارشناسیارشد رشته کلام شیعی
عنوان:
زندگی، آثار واندیشههای کلامی زراره بن اعین
استاد راهنما:
دکتر قاسم جوادی
برای رعایت حریم خصوصی نام نگارنده پایان نامه درج نمی گردد
(در فایل دانلودی نام نویسنده موجود می باشد)
تکه هایی از متن پایان نامه به عنوان نمونه :
(ممکن می باشد هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود اما در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل می باشد)
فهرست مطالب:
مقدمه. 1
هدف پژوهش. 4
ضرورت پژوهش. 4
پیشینه پژوهش. 4
سؤال اصلی.. 9
سؤالات فرعی.. 9
بخش اول: زُراره و آل اَعیَن
فصل اول- معرفی آل اَعیَن.. 11
خاندانهای شیعی در کوفه. 11
اجمالی از زندگی جد زراره 12
زندگی پدر زراره 12
فصل دوم- زراره بن اَعیَن.. 17
نوجوانی و جوانی زراره 18
سرآغاز پیوند زراره با مکتب اهل بیت(علیهم السلام ) 19
فرزندان زراره 22
فصل سوم- شخصیت علمی و فرهنگی زراره 23
سیماى زراره در آئینه روایات.. 23
اساتید زراره 28
شیوههاى فراگیرى زراره 29
شیوه زراره در ضبط احادیث 31
احادیث نقل شده از زراره 31
آثار باقیمانده از زراره 33
توان علمى زراره در مناظرهها و مباحثهها 34
شاگردان زراره 37
بخش دوم:اندیشههای کلامی
مقدمه. 40
فصل اول: مسأله ایمان و کفر (ارجاء) 45
فصل دوم: مسأله استطاعت.. 51
چهار
فصل سوم: مسأله حدوث علم الهی.. 62
فصل چهارم: مسأله معرفت ضروری.. 73
فصل پنجم: مسأله فطری یا ضروری بودن علم امام(ع) 87
بخش سوم: مطالعه و نقد شبهات، پیرامون زراره
مقدمه. 94
مطالعه ونقد شبهه اول: زراره یک مسیحی بودکه جهت ضربه زدن به اسلام به دروغ مسلمان گردید. 95
:دانلود فایل متن کامل پایان نامه در سایت sabzfile.com
مطالعه ونقد شبهه دوم: زراره هروقت امام صادق(علیه السلام)مطابق نظراوسخن نمی گفت باامام مخالفت می نمود. 97
مطالعه و نقد شبهه سوم: زراره کوشش می نمود،دین راآن گونه که خود می خواست ارائه دهد، نه آن چنان که شنیده بود. 98
مطالعه و نقد شبهه چهارم: کارزراره اختلاف افکنی در میان مسلمانان بود. 100
مطالعه ونقد شبهه پنجم:زراره روایات فراوانی راجعل نموده می باشد. 102
مطالعه ونقد شبهه ششم: روایات فراوانی در مذمت زراره وارد شده می باشد. 104
پیوست: مطالعه و نقد شبهات پیرامون زراره ازدیدگاه مؤلف کتاب تاریخ آل زراره
مقدمه. 108
نکوهشهاى وارده بر زراره 109
لعن زراره 110
زراره و خدا شمردن امیرالمؤمنین علیه السلام. 111
زراره و بدعتها ی او در اسلام 113
نظر زراره تفویض بود 113
علتهاى طعنه زدن امام علیه السلام به زراره 116
توقف زراره و شک او در امامت امام کاظم(علیه السلام) 119
توجیه روایات توقف زراره در امر امامت.. 121
چکیده:
جناب زراره ابن اعین چهره درخشان وبسیار تاثیر گذاری می باشد که جایگاه والایی در نزد اهل بیت (علیهم السلام) داشته می باشد.
زندگی پر فراز و نشیب، درک محضر عزیز و نورانی امام باقر و امام صادق (علیهماالسلام)، نقل روایات فراوان از اهلبیت (علیهم السلام) به ویژه در موضوعات کلامی اهمیت این شخصیت عزیز دنیای اسلام را صد چندان کرده می باشد .
دراین رساله،درفصل اول از بخش اول،ابتدابه صورت مختصربه معرفی آل اعین وخاندانهای شیعی درکوفه واجمالی اززندگی جدْزراره پرداختم.درفصل دوم بصورت ویژه درمورد زندگی زراره و اظهار سرآغازشکل گیری پیوندزراره بامکتب اهل بیت(علیهم السلام)سخن گفتم.درفصل سوم برای اینکه باشخصیت علمی وفرهنگی زراره بیشترآشناشویم،بعدازبیان سیمای زراره درآئینه روایات به اساتیدی تصریح کرده ام که زراره ازمحضرشان بهره گیری نموده می باشد. یکی دیگراز مباحثی که در این فصل به آن پرداخته ام، احادیث نقل شده از زراره ومطالب مربوط به آن می باشد. سؤالی که بایستی به آن پاسخ می گفتم این بودکه آیا از زراره آثاری مستقلی باقی مانده می باشد و یا خیر؟ مطالعه توان علمی زراره درمناظره هاومباحثه هاوگزارشی ازشاگردان زراره،آخرین مطلبی می باشد، که دراین فصل اظهار کردهام. در بخش دوم به مطالعه مهمترین آراء و اندیشههای کلامی زراره در قالب پنج فصل، پرداختهام. از آنجا که روایاتی که دلالت بر مذمت زراره می کند، شبهاتی را درمورد ایشان به وجود آورد، بخش سوم را به مطالعه و نقد شبهات پیرامون زراره اختصاص دادهام. در بخش چهارم و آخرین بخش از این پایان نامه به مطالعه و نقد شبهات، پیرامون جناب زراره از دیدگاه مؤلف کتاب تاریخ آل زراره پرداختهام.
مقدمه
«لقد منّ الله علی المومنین اذ بعث فیهم رسولاً من انفسهم یتلو علیهم آیاته و یزکّیهم و یعلّمهم الکتاب و الحکمه وان کانوا من قبل لفی ضلال مبین»[1]
با سپاس فراوان به درگاه پروردگار مهربان، که هستی رشحهای از خامهی زرنگار اوست و آفرینش تجلی محبت او، و با درود به ارواح پیامآوران و رسولان خصوصاً سرور کائنات محمدمصطفی(ص) و اهل بیت آن حضرت.
باورها و اندیشههای هر مکتب و ملّتی، چونان بنایی می باشد که در شکلگیری و استحکام و تداوم خود بر عناصر و اجزای مختلفی متّکی می باشد. همانگونه که هر بنا، معمار، طرّاح، بنیان، مصالح و سازندهای دارد و همّت و کوشش این مجموعه وسیله عینیت یافتن آن بنا می باشد و استحکام و تناسب مصالح و عالمانه بودن طرحها ضامن تداوم و بقای آن خواهد بود.
مبداء وحی، طرّاح اصلی فرهنگ و اندیشه دینی می باشد و پیامبران، مجریان همان طرحی هستند که خداوند به ایشان ابلاغ کرده می باشد. اوصیاء و حاملان علوم انبیا همان شالودهها و بنیانهایی هستند که پیامها را دریافت میکنند و رسالت حفظ و نگاهبانی از آنها را بر دوش میکشند.
عترت پیامبراکرم(ص) از آن جهت شایسته بر دوش کشیدن رسالت تبلیغی پیامبرند که آگاهترین، امینترین و صادقترین افراد امّت به فرهنگ دینی و تعالیم الهی رسول خدایند.
پس از عترت پیامبر(ص) ـ امامان معصوم ـ عالمان دینی و فقهای امّت و صحابه راستین نقشی اساسی در تحکیم پایههای فرهنگ دینی و ترویج آن میان نسلها و بقا و استمرار آن در طول عصرها دارند. عالمان و متفکران هر امّت، استوانههای بنای فرهنگ آن امّت به شمار میآیند.
این گونه می باشد که رسول (ص) درمورد عالمان و دانشمندان امّت خویش فرمود:
‹‹ رّحِمَ الله خلفائی. فقیل: یا رسول الله، و مَنْ خلفاؤُک؟ قال: ‹‹ الّذین یحیونَ سُنَّتی و یعلِّمُونها عبادَ الله››[2]
پیامبر اکرم(ص) فرمود: خدای رحمت کند جانشینان مرا. از آن حضرت سؤال گردید: جانشینان شما کیانند؟ پیامبر(ص) فرمود: آنانند که روش مرا در جامعه زنده نگاه داشته و آن را به دیگران میآموزند.
در اینجا سخنی از امام صادق(علیهالسلام) مجالی بایسته دارد که فرموده می باشد : عالمان وارثان پیامبرانند، زیرا که پیامبران برای امّت خویش درهم و دینار به ارث نگذارند بلکه ارزشها و معارفی را به صورت احادیث از خود بر جای مینهند و کسی که از گوهر احادیث ایشان به چنگ آورد، در حقیقت به بهرهای انبوه دست یافته می باشد.
هان! بنگرید علمتان را از کدام سرچشمه دریافت میکنید!
در میان ما خاندان رسالت، در هر نسل، عالمان امین و عادلی حضور دارند که تحریفهای افراطگران و جریان آفرینیهای باطلگرایان و تأویلها و دخل و تصرفهای جاهلان را از ساحت دین دور میدارند. [3]
شاگردان و اصحاب ائمه(علیهم السلام) این توفیق را داشتند که حامل علوم و معارف اهل بیت (علیهم السلام) باشند و از طریق روایات، نسلهای عصر غیبت و حتی عصر نخستین حضور ائمه را با معدن آن معارف پیوند دهند. یاران ائمه گسترشدهندهی علوم اهل بیت (علیهم السلام) بودند. چه آنان که فقه اهل بیت(علیهم السلام) را میآموختند و به فتوا مینشستند، چه آنان که کلام و عقاید را از ائمه گرفته، با مخالفان به مناظره و بحث میپرداختند و حق را برای آنان نمایان مینمودند، و چه آنهایی که در تفسیر و علوم قرآنی، از مکتب عترت سیراب میشدند.
به هر حال ائمه معصومین(علیهم السلام) به عنوان وارثان راستین علم و فضل و شرافت پیامبر(ص) پس از آن حضرت به طرفداری از مرزهای شریعت ناب محمّدی پرداختند و پس از ایشان، عالمان متعهّد، با کسب معارف از مکتب اهل بیت به پاسداری از قلمرو اندیشه شیعی که همان اسلام ناب بود همّت گماشتند. شناخت این چهرههای روشن که در پایداری و استحکام فرهنگ اسلامی نقشی ارزنده داشتهاند در مرحله نخست،راهگشای اسلامشناسان و پژوهشگران در اعتماد به شخصیتهای امین تاریخ اسلام خواهد بود و چشمههای زلال معرفت را از سرابهای دروغین جعلکنندگان و تحریفگران احادیث متمایز خواهد ساخت.
در این بین بعضی از این شاگردان از این مرحله فراتر رفته، به مقام و منزلتی دست یافتند که امام صادق(ع) رئیس مذهب و محبوب پروردگار عالم، آنان را محبوبترین افراد نزد خویش دانست و فرمود:
«محبوبترین مردم نزد من، زنده یا مرده، چهار نفرند، برید عجلی، وزاره بناعین، محمدبن مسلم و احول (مومن الطاق). این چهار نفر، زنده یا مرده، از همهی مردم نزد من محبوبترند. [4]
از اینرو کوشش ما در این رساله بر آن می باشد تازندگی، فضایل و بعضی ازآراء کلامی یکی از آن چهرههای محبوب نزد امام صادق(علیه السلام) یعنی «زراره بن اعین» را بر شمرده و اسوهای از پویندگان راه حق و حقیقت را در حد توان معرفی کنیم.
دراین پژوهش قبل ازورودبه زندگی جناب زراره،به صورت مختصراززندگی جدْزراره وپدرزراره سخن به میان آوردم.سپس درفصل دوم به زندگی جناب زراره پرداختم.برای این که باشخصیت علمی وفرهنگی جناب زراره به صورت ویژه آشناشویم،فصل سوم رابه مطالعه جایگاه زراره ازنظرگاه روایات ائمه(علیهم السلام) ،روایاتی که اززراره نقل شده می باشد ،اساتیدوشاگردان زراره ،توان علمی زراره درمباحثه هاومناظره هاوآثاری که اززراره باقی مانده می باشد،اختصاص داده ام.
همان گونه که درعنوان این پایان نامه ذکرشد،مطالعه اندیشه های کلامی زراره ازاهداف این رساله می باشد.بدین منظوردرقالب پنج فصل به مهمترین اندیشه های کلامی جناب زراره پرداختم.فصل اول رابه مطالعه مساله ایمان وکفروسیرتفکرزراره دراین باره ،فصل دوم رابه مطالعه نظریه استطاعت که به نقل مورخان،جناب زراره کتابی هم دراین باره داشته می باشد ،اختصاص داده ام.درفصل سوم مباحثی که اززراره درمورد حدوث علم الهی نقل شده می باشد راذکرکرده ام.درفصل چهارم مساله معرفت ضروری که یکی ازمباحث مهم کلامی می باشد را ازدیدگاه زراره موردکنکاش قراردادم.ودرفصل پنجم به بحث فطری یا ضروری بودن علم امام(علیه السلام)ازنظرگاه زراره پرداختم.بخش سوم راباتوجه به روایاتی که دلالت برمذمت جناب زراره دارد ،درقالب رفع شبهات به مطالعه ونقد شش شبهه اساسی که درمورد جناب ایشان نقل شده می باشد ،اختصاص داده ام.
درآخرین بخش این رساله،ازدیدگاه مؤلف کتاب تاریخ آل زراره ،به مطالعه ونقدشبهات مطرح شده پیرامون جناب زراره،پرداختم وبه صورت گسترده دراین باره مطالبی رانقل کرده ام.
قابل ذکر می باشد، یکی از معضلات این پژوهش کمی منابعی می باشد که بصورت ویژه به جناب زراره پرداخته باشندو همچنین،پراگندگی مطالب مربوط به ایشان میباشد. دراین پژوهش کوشش شده می باشد،درمورد جناب زراره کاری منسجم وتا حدودی تازه انجام گردد.والبته، مطمئن هستم که هنوز زوایای متعدد دیگری از افکار واندیشههای این شخصیت شاخص دنیای اسلام، پنهان مانده می باشد. درپایان، اینجانب ضمن درخواست،از خواندگان عزیز جهت ارائه انتقادات وپیشنهادات راه گشای خود،امیدوارم این پژوهش بتواند، نکات تازه وجدیدی، برای محققین ارجمند اظهار نماید. انشاء الله تعالی.
تعداد صفحه : 149
قیمت : 14700 تومان