جستجو در سایت :   

تکه هایی از متن به عنوان نمونه :

 

فصل اول

مقدمه

1-1 مقدمه

انار Punica granatum L.)) از خانواده انارسانان (Punicacea) یکی از قدیمی­ترین میوه­های خوراکی و دارویی ارزشمند و از مهم­ترین میوه­های تجاری در جهان می باشد (اوپارا و همکاران[1]، 2009). موطن اصلی آن ایران بوده و با در نظر داشتن خواص خوراکی و دارویی آن، کشت و کار آن همواره مورد توجه بوده می باشد. نام این میوه در قرآن و انجیل ذکر گردیده می باشد (دومان و همکاران[2]، 2009). میوه انار دارای مقادیر قابل توجهی                     ویتامین­های,E ,C 1,B 2 Bو A ترکیبات قندی، پتاسیم، منیزیم، آهن و اسید­های آلی می­باشد. میوه انار غنی از آنتی‏اکسیدان‏های قوی، مواد فنولی، تانن و آنتوسیانین می­باشد (مهرابیان و همکاران، 1387). از آن به مقصود کنترل اوره، اسید بالا درخون، درمان بیماری سل، جذام، درد شکمی و تب بهره گیری می­گردد و به عنوان یک ابر میوه[3] توسط صنایع غذایی با کاربرد جهانی شناخته شده می باشد (آسری و همکاران[4]، 2008 و ملگارجو و همکاران[5]، 2000). در سال­های اخیر با بیشتر شناخته شدن خواص این محصول و پی بردن به ارزش غذایی و تأثیر آن در سلامت بشر، توجه بیشتری به آن شده می باشد. میوه انار را می­توان به­صورت دانه­های تازه، آب انار، شربت انار، ژله، مربا، سس، دانه خشک شده و عصاره در ترکیبات داروهای گیاهی و مکمل غذایی بهره گیری نمود. محصولات جانبی که از آن تهیه می­گردد شامل فرآورده‏های آرایشی، دارویی و نیز روغن دانه انار می­باشد (سیرام و همکاران[6]، 2006؛ هلند و باریاکوف[7]، 2008). انار همچنین یک گیاه مقاوم به خشکی و سرمای زمستانه بوده که به خوبی تحت شرایط بیابانی پرورش می­یابد. امروزه باغ های تجاری انار در کشور­های آسیایی مانند ایران، هند، تونس، افغانستان، چین، بنگلادش و میانمار و در کشورهای مدیترانه­ای مانند اسپانیا، آفریقای شمالی، مصر، فلسطین، سوریه، لبنان، ترکیه، یونان، قبرس وجود دارند (فاوول و همکاران[8] ، 2011). درخت انار توسط گروه های مذهبی از اسپانیا به قاره امریکا برده شده می باشد. در حال حاضر انار در 35 کشور جهان، کشت می­گردد. نوشته­های مورخین و آثار به جای مانده و حک شده بر دیواره­های سنگی تخت جمشید، همه گویای این واقعیت می باشد که انار از میوه­های بومی ایران بوده و یک میوه مهم تجاری در ایران محسوب می­شده می باشد. در ایران کشت انار به­گونه عمده در مناطق مرکزی و در شهرهای یزد، ساوه، شیراز، اصفهان صورت می­گیرد (بهزادی شهر بابکی، 1377). محصولات باغبانی می توانند پس از اتمام نفت جایگزینی برای صادرات ایران باشد. سالیانه به گونه متوسط 57/13 میلیون تن محصولات باغی تولید می گردد که تأثیر اساسی در اقتصاد ایران دارد. در این بین محصول انار به دلیل داشتن ویژگی های منحصر به فرد یعنی سازگاری با شرایط آب و هوایی، قابل کشت بودن در خاک های سنگین تا سبک، تحمل شوری آب، مقابله با خشکی و کم آبی و تنوع ژنتیکی از اهمیت قابل توجهی برخوردار می باشد و در محدوده وسیعی از شرایط آب و هوایی کشور قابل کشت و کار می باشد. در حال حاضر سطح زیر کشت انار در کشور        ایران 6/ 74785 هکتار می­باشد و اندازه تولید آن 7/396983 تن با عملکرد 7/10 تن در هکتار می باشد. بر اساس آمار فائو در سال 2009 میلادی ایران بیشترین سطح زیر کشت و تولید انار در جهان را به خود اختصاص داده می باشد (بی نام، 1387). صادرات میوه انار به کشورهای مختلف نیز در چند سال اخیر افزایش قابل توجهی پیدا کرده می باشد. این آمار گویای اهمیت میوه انار در صادرات محصولات باغبانی می باشد، به­طوری­که بیش از یک پنجم این صادرات را در بر می­گیرد و از سوی دیگر نشان دهنده ظرفیت و پتانسیل صادرات این محصول با در نظر داشتن ناچیز بودن اندازه صادرات نسبت به ظرفیت تولید آن می باشد (سالم، 1379). طی طریقه بازار رسانی و فروش در بازارهای داخلی و یا صادرات انار لازم می باشد که میوه مدت زمانی در سردخانه نگهداری گردد و لازم می باشد طی این دوره انبارمانی، کیفیت میوه کاهش نیابد (بی­نام، 1389). اما کاهش وزن و چروکیدگی پوست، گسترش و انتشار پوسیدگی، ظهور لکه­های پوستی به خصوص خشکیدگی و خسارت کیفی قهوه­ای شدن پوست و دانه­ها (آریل­ها) و تغییر مزه از معضلات انبارداری طولانی مدت انار می­باشد (ژانگ و ژانگ[9]، 2008). میوه انار دچار نابسامانی­های فیزیولوژیکی مختلفی می­گردد. ظاهر و کیفیت میوه­های تازه، اولین معیار انتخاب آن­ها برای خرید و یا مصرف می­باشد (آبوت[10]، 1999). این ضایعات به­گونه عمده ناشی از آسیب­های مکانیکی حاصل از حمل و نقل    نامناسب، بهره گیری از روش­های انبارداری سنتی، بی­دقتی و یا در اثر تعرق شدید به دلیل عدم بهره گیری از سردخانه و انبار نامناسب می باشد که در نهایت موجب حمله عوامل مختلف بیماری­زا و در نتیجه فساد محصول می­گردد. اما با کاربرد تیمارهای مناسب انبارداری روی میوه می­توان این ضایعات را کاهش داد. ایجاد این ضایعات به علت های زیادی مانند آسیب سرمازدگی، اتلاف آب و توسعه اختلالات فیزیولوژیکی در انبار می­باشد (ژانگ و ژانگ[11]، 2008). متاسفانه چگونگی برداشت، حمل و نقل و نگهداری انار در کشورمان وضعیت مناسبی نداشته و ضایعات ناشی از کاربرد روش های سنتی و اعمال بی دقتی از مرحله برداشت تا عرضه به مصرف کننده، بسیار زیاد     می باشد در روش سنتی معمولا انار را پس از برداشت در گودال هایی که در باغ ایجاد شده می باشد به صورت توده روی هم چیده و روی آن را با ماسه و یا کاه و کلش می پوشانند، روش دیگر آویزان کردن انارها بصورت خوشه ای از سقف اتاق می باشد که درنهایت کلیه این اعمال باعث صدمه شدید به محصول و افت کیفی آن می گردد. ضایعات انار در این مرحله بیش از 25 درصد برآورد شده می باشد (بی نام، 1387). با در نظر داشتن اهمیت این محصول در ایران و افزایش صادرات آن، بهبود روش­های انبارداری به مقصود حفظ ویژگی­های کیفی و انباری ارقام انار، جلوگیری از بروز بیماری­ها و عوارض فیزیولوژیک در مرحله پس از برداشت و معرفی روش­های مناسب انبارمانی میوه ضروری می باشد (اثنی عشری و ذکائی خسروشاهی ، 1387). انار ایران علاوه بر تنوع و کیفیت بسیار عالی، به دلیل عدم مصرف سموم شیمیایی در بعضی باغ­های انار می­تواند به عنوان یک محصول ارگانیک جایگاه بسیار مناسب­تری را در بازارهای جهانی به خود اختصاص دهد. در طول دوره انبارداری، دما و رطوبت محیط نگهداری میوه از اهمیت خاصی برخوردار می‏باشند. بهترین دما برای نگهداری میوه انار 7+ درجه سانتی­گراد و رطوبت نسبی 95-90 درصد پیشنهاد شده می باشد (هولکرافت[12] و همکاران، 1998؛ میردهقان و همکاران، 2007). نتایج حاصل از پژوهش­ها بیانگر آن می باشد که نگهداری انار در دماهای سرد کمتر از 5+ تا 6+ درجه سانتی­گراد باعث ایجاد خسارات سرمازدگی می­گردد. وجود این ناهنجاری کیفیت میوه انبار شده را کاهش داده و سالیانه ضرر­های اقتصادی فراوانی به جا می گذارد. این حقیقت که بسیاری از علائم سرمازدگی نظیر پوست مردگی سطحی، آب گز شدن، کاهش وزن بیش­تر و افزایش نشت یون عموماً در بافت­های سرمازده نظاره می­گردد، بیانگر عدم توانایی غشا در حفظ ساختار سلولی می باشد (موراتا[13]، 1990). روش­های زیادی برای کاهش خسارات سرمازدگی قبل و در طول انبارداری در دمای سرد پیشنهاد شده می باشد. بهره گیری از تیمارهای گرمادهی نشان داده می باشد که باعث کاهش خسارت سرمازدگی در میوه انار می­گردد (میردهقان و همکاران،2002 ). بلوغ میوه انار در زمان برداشت نیز یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده عمر انباری و کیفیت نهایی میوه می باشد. در مورد زمان رسیدن و برداشت انار نظرات متفاوتی هست. بعضی عقیده دارند انار را بایستی کاملا رسیده برداشت نمود. میوه­های نابالغ بیشتر در معرض چروکیدگی و صدمات مکانیکی بوده و رنگ پوست و دانه به شرایط طبیعی خود نمی­رسد و دارای طعم نامطلوب نسبت به زمان رسیدن هستند، شاخص های رسیدن:

  • بسته به رقم رنگ پوست و آب میوه قرمز می گردد.
  • بایستی اسیدیته آب میوه پایین تر از 85/1 درصد باشد. (بی نام، 1387).
این مطلب رو هم توصیه می کنم بخونین:   دانلود پایان نامه ارشد:رشته علوم دامی- تغذیه دام و طیور -تاثیر سطوح مختلف سبوس برنج اکسترود شده در جیره جوجه های گوشتی بر عملکرد، زیست فراهمی فسفر

تأخیر در برداشت باعث کاهش وزن، کاهش شفافیت و مرغوبیت دانه، افزایش درصد آلودگی به کرم گلوگاه، افزایش درصد ترکیدگی و کاهش خاصیت انبارمانی میوه می­گردد. پایمرد (1391) گزارش داد ارتباط معنی داری بین کیفیت میوه و زمان برداشت میوه انار هست.

از عوامل مؤثر در افزایش انبارمانی میوه­ها، کاهش سرعت رسیدن و تنفس و به تعویق انداختن مرحله پیری می­باشد که بدین مقصود بایستی رطوبت میوه حفظ گردد (اثنی عشری و زکائی خسروشاهی ، 1387). یکی                از روش­هایی که برای جلوگیری از اتلاف رطوبت در میوه انار مورد بهره گیری قرار می­گیرد، پوشاندن میوه با یک ماده جلوگیری کننده از اتلاف رطوبت می­باشد. یکی از این ترکیبات واکس­ها هستند، واکس ها از تبخیر آب و چروک شدن پوست میوه جلوگیری کرده و زمان انبارداری را طولانی تر می کنند. واکس­ها همچنین ضایعاتی مانند سرمازدگی و قهوه­ای شدن را کاهش داده و در طول دوره انبارداری تعرق را کمتر می­کند ضمن این­که باعث حفظ یا بهبود کیفیت ظاهری میوه می­شوند (اوبنلند[14]، 2008). واکس­ها به تنهایی یا همراه با تیمارهای دیگر به کار          می­طریقه. گزارش شده می باشد بهره گیری از آب گرم درمانی و واکس پرونولیج[15] باعث حفظ کیفیت میوه انار و کاهش درصد آلودگی میوه گردید (بی­نام، 1387). گزارش گردیده می باشد، آگاهی مصرف­کنندگان محصولات باغبانی از خطرات بهره گیری از ترکیبات شیمیایی که در مرحله پس از برداشت بهره گیری می­گردد محققان این رشته را برآن داشته که بهره گیری از ترکیبات طبیعی را در کنترل ضایعات انباری گسترش دهند. بهره گیری از واکس­های طبیعی یا ترکیبات روغن­های گیاهی نمونه ای از این کوشش ها می‏باشد (بروک[16]، 1979).

1 Opara etal.

[2] Duman et al.

[3] Super fruit

[4] Aseri et al.

[5] Melgarejo et al.

[6] Seeram et al.

 :دانلود فایل متن کامل پایان نامه در سایت sabzfile.com

[7] Holland and Bar-Yaakov

[8] Fawole et al.

1 Zhang and Zhang

[10] Abbot

 

1 Holcraft et al.

2 Murata

1 Obenland et al.

2 Pronolage

3 Brooks

***ممکن می باشد هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود اما در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل و با فرمت ورد موجود می باشد***

متن کامل را می توانید دانلود نمائید

زیرا فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به گونه نمونه)

اما در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه

 با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند

موجود می باشد

تعداد صفحه :60

قیمت : 14700 تومان

***

—-

پشتیبانی سایت :        ****       serderehi@gmail.com

در صورتی که مشکلی با پرداخت آنلاین دارید می توانید مبلغ مورد نظر برای هر فایل را کارت به کارت کرده و فایل درخواستی و اطلاعات واریز را به ایمیل ما ارسال کنید تا فایل را از طریق ایمیل دریافت کنید.

***  **** ***